pátek 10. července 2015

MONOKINI - plavky pro odvážné

 

Počasí stále vypadá na koupání, tak nezbývá, než navázat na minulý článek o převratných bikinách. A protože móda se často posunuje dopředu podivným směrem, po bikinách přišly monokini. Osobně oceňuji kromě odvahy návrhu také vtip názvu, který vyšel z názvu bikini, tedy bi jako 2 kousky plavek a mono jako 1 kousek plavek a to přesto, že bikini jsou pojmenovány podle atolu téhož jména.

Rudi Gernreich
 
Vynálezcem monokin, byl módní návrhář Rudi Gernreich. Pocházel z Rakouska a s dámskou módou se seznámil v tetině obchodě s oděvy ve Vídni. Po anexi Rakouska nacistickým Německem uprchl se svou matkou ze země, kde  Hitler mimo jiné zakázal nahotu, vůči které se Rakušané do té doby stavěli dost benevolentně. Geinrich sám odmítal jak sexualizaci lidského těla, tak i představu, že je lidské tělo ostudné, a to vše se odráželo v návrzích jeho oděvů. Původně také neměl v úmyslu vyrábět svůj model komerčně (design měl pro něj víc smyslu jako myšlenka, než jako realita), ale Susanne Kirtland z Looku ho přesvědčila, aby byl k dispozici veřejnosti.

S prosazením monokin to však návrhář neměl ve Spojených státech, kam emigroval, vůbec lehké, a v podstatě dopadl jako Louis Réard při představování bikin. Několik oslovených modelek si monokini vůbec nechtělo vzít na sebe, až musel fotograf přemluvit jednu místní prostitutku.

První představení monokin

První modelka, která si troufla se v jednodílných plavkách vyfotografovat, byla Peggy Moffitt a pěkně obdržela několik dopisů a vzkazů, v nichž jí anonymové vyhrožovali smrtí.
 
Peggy Moffitt

Carol Doda, která se jako první americká barová tanečnice objevila v monokinách na pódiu Condor Clubu, skončila v roce 1965 za mřížemi kvůli údajné obscénnosti, což vyvolalo protesty a shromáždění před policejní stanicí požadující její propuštění. Monokini tak z bývalé česačky ovoce učinily přes noc symbol sexuální revoluce a započaly dlouhou éru nočních klubů "nahoře bez".
Carol Doda                                                               Condor Club
O mnoho snáze se monokiny ujaly v Paříži, na legendárním koupališti Piscine Molitor, kde byly v roce 1946 představeny světu také první bikiny. O 20 let později na stejném místě fotila monokini francouzská herečka Daphne Dayle pro časopis Life.

Daphne Dayle, Piscine Molitor
 
Navzdory široké cenzuře a odsudkům hlavně ze strany Vatikánu, ale i amerických konzervativců a Sovětského svazu, který je označoval za barbarismus, slavily Gernreichovy monokiny u řady žen úspěch. Přes 3 tisíce plavek v ceně 24 dolary za kus se prodalo v New Yorku už během léta roku 1964. Vrcholu své popularity dosáhly v 70. letech, ale i později čas od času zažívaly svůj revival a nosily je i tak proslulé modelky jako Kate Moss nebo Laetitia Casta. 30. října 2008 byly v Christie's jedny z původních maloobchodních plavek vydraženy za 1,250 liber. Později se pak začaly nosit ve verzi nazývané unikini, tedy pouze spodní díl bikin. No prostě nahoře bez, to můžete na plážích vidět ostatně dodnes a často.

Pubikini

V roce 1985, 4 týdny před svou smrtí, Rudi Genreich představil svůj poslední model, takzvané pubikini, což byly jen kalhotky ostře vykrojené do véčka. Ty se ovšem na rozdíl od monokin neuchytily. Zaplaťpánbůh, chce se mi napsat, model je to poměrně děsivý.
Dnes se názvem monokini označují prostříhané a pospojované plavky vcelku, takže i když máme celkově uvolněnější dobu, monokini jsou dneska vlastně dost nudné. Takže čest a sláva odvážným návrhářům, jdu balit na pláž. Deku a plavky vcelku ;-)

Monokini dnes

1 komentář:

  1. U bikin to bylo ještě trochu puritánství, ale u těchto plavek se ani nedivím, že je modelky původně nechtěly předvádět...

    OdpovědětVymazat