pátek 31. července 2015

LA PEREGRINA - 500 let putování jedné perly

Perly... díky jedinečnému lesku a rafinovaně rozjasňujícímu účinku na ženskou pleť mívaly perly svého času větší cenu než diamanty, rubíny a zlato. Perly s vaším outfitem udělají pravé divy. Ostatně, umíte si představit Jackie O. nebo Coco Ch. bez perel? Tak vidíte.
Jednou ze světově nejznámějších perel je La Peregrina. Původní váha byla 223,8 gránů, (55,95 karátů, 11,2 g), po úpravě a čistění v roce 1913 se její váha snížila na 203,84 gránů. I přesto patří k jedněm z největších, navíc perfektně symetrických ve tvaru hrušky, perel na světě. Kromě toho má za sebou dost zajímavou historii. Posuďte sami:



 Roku 1513 ji našel na pobřeží jednoho z ostrovů Perlového souostroví v Panamském zálivu jistý africký otrok. Perla byla předána Donu Pedrovi de Temez, guvernérovi španělské kolonie v Panamě, a onen otrok dostal za svůj nález svobodu.  Dobyvatel Vasco Núñez de Balboa ji dovezl do Španělska a daroval králi Ferdinandovi II. Aragonskému. Jeho pravnuk Filip II. Španělský pak perlu daroval jako svatební dar své nevěstě Marii Tudorovně. Jak můžete vidět na jejím portrétu, nosila ji jako brož.


Po Mariině smrti se La Peregrina na dalších 250 let navrátila španělskému královskému rodu, kdy byla pro španělské královny zasazována do náhrdelníků i broží.
 

 Roku 1808 dobyl Španělsko Napoleon Bonaparte a na královský trůn dosadil staršího bratra Josefa. Když Josef po svém svržení uprchl do Francie, vzal si perlu s sebou. Tehdy se do té doby bezejmenné perle začalo říkat La Peregrina - Poutnice. Josef odkázal perlu svému bratranci Karlu Ludvíkovi - muži, jenž až do sesazení z trůnu roku 1870 vládl Francii jako Napoleon III.
V době, kdy žil Karel Ludvík v londýnském exilu, prodal z finančních důvodů perlu Lordu Jamesi Hamiltonovi, markýzi z Abercornu, jehož manželka ji záhy ztratila, a to hned dvakrát. V obou případech to alespoň bylo v patřičně královském prostředí - na Windsorském zámku zapadla za opěradlo pohovky a na plese v Buckinghamském paláci jí vypadla z usazení a cestovala na vlečce šatů jiné dvořanky. V nespolehlivých rukou pánů z Abercornu setrvala La Peregrina až do roku 1969, kdy ji Richard Burton koupil coby dárek ke dni svatého Valentýna své manželce Elizabeth Taylor (jo, takový dárek bych si taky dala líbit). Perla byla v té době minimalisticky připnuta k dlouhému platinovém řetízku s malými perličkami a Elizabeth Taylor o ní prohlásila, že byla tak příjemná, že se jí musela stále dotýkat, když měla šperk na krku.
 
Původní osazení La Peregriny

 Sice jsem tady pomlouvala markýzovu manželku, ale pravdou je, že i Elizabeth perlu ztratila. A taky to bylo v paláci - v hotelu Caesar's Palace v Las Vegas. Poté, co centimetr po centimetru prohledala celé apartmá, našla perlu v tlamě jednoho ze svých pekinézů. Nutno ovšem podotknout, že Liz svoje šperky neschovávala v trezoru, ale nosila je dokonce i ve svých filmových rolích.
 
La Peregrina ve filmu Anne of a Thousand Days 


 Po této nešťastné příhodě si Elizabeth nechala vypracovat v klenotnictví Cartier návrh na nové zasazení perly po vzoru původního šperku Marie Tudorovny, na konečné podobě návrhu se sama podílela. Náhrdelník byl vyroben z přírodní perly La Peregrina, 57 přírodních a 4 kultivovaných mořských perel, rubínů a diamantů a zasazen do zlata a platiny. Jednotlivé části náhrdelníku pochází z různých období - konkrétně zasazení samotné La Peregriny z konce 16. století, diamantový přívěsek z počátku 19. století a samotný náhrdelník s rubíny a diamanty z roku 1972.
 
Cartierův návrh (červené poznámky jsou od Liz)


 Po smrti Elizabeth Taylor se La Peregrina vrátila do aukční síně. V roce 1969 zaplatil Richard Burton v Sotheby's 37.000 dolarů, což by dnes odpovídalo přibližně čtvrt milionu dolarů. Odhadní cena v Christie's, kde se náhrdelník prodával, byla mezi 2 až 3 miliony dolarů. Ve skutečnosti byl ale diamantový náhrdelník s La Peregrinou vydražen během necelých pěti minut za neuvěřitelných 11.842.500 dolarů. Teď je La Peregrina někde v Asii a ticho po pěšině. Možná už se zase ztratila...

Žádné komentáře:

Okomentovat