středa 19. srpna 2015

BIKINI - bombové plavky atomového věku


Podívala jsem se na víkendovou předpověď počasí a téma na článek se naskytlo celkem samo. V neděli oslaví pravé dvojdílné plavky 99. Výročí od svého vzniku (první jakože bikini se sice objevily už ve třicátých letech, ale odhalení těla bylo skutečně jen náznakové :-), tak se na to pojďme podívat, ať máte u vody co číst.

Plavky ve 20. letech

 
Plavky ve 30. letech

 

Plavky ve 40. letech

 

V roce 1946, kdy západní Evropa radostně slavila po dlouhých letech první mírové léto, přišli francouzští designéři s módou, která by odpovídala uvolněné náladě lidí. Two French designers, Jacques Heim and Louis Reard, developed competing prototypes of the bikini. Dva francouzští návrháři vyvinuli konkurenční prototypy nových plavek. Oba návrhy byly pojmenovány podle atolu Bikini na Marshallových ostrovech, protože slovo „atomový“ bylo v době nadšení po operaci Crossroads zaručeným tahákem. První verzi, nazvanou „The Atome“ navrhnul sám Jacques Heim a inzeroval ji jako „nejmenší plavky na světě“. O týden později představil Louis Réard svoje bikini, což byla v podstatě jednoduchá podprsenka a dva obrácené trojúhelníky tkaniny spojené provázkem. Plavky, ušité z pouhých 30 palců  (tedy 76 centimetrů) látky, pak Réard prezentoval jako „menší než nejmenší plavky na světě“. Což fakticky byly :-)

Jacques Heim, The Atome
Louis Réard, Bikini
Réard původně pracoval jako strojní inženýr. Ve čtyřicátých letech se začal věnovat také oblečení. Když byl na pláži v Saint-Tropez, viděl ženu, která si ohrnula okraje svých plavek pro dosažení většího opálení. To ho inspirovalo pro vývoj nového druhu plavek, které by zakrývaly jen nejnutnější části těla.

Představení bikin pak proběhlo 5. července 1946 v populárním bazénu Molitor v Paříži. Réard nesehnal modelku, která by se představení ujala a najal si proto striptýzovou tanečnici z Casino de Paris Michelle Bernardini, která s nahotou na veřejnosti neměla problém. Plavky, které Michelle na Piscine Molitor toho dne předváděla, měly design novinového potisku jako narážku na novinové titulky, které následně spustily. In planning the debut of his new swimsuit, Reard had trouble finding a professional model who would deign to wear the scandalously skimpy two-piece.Bikiny byl hitem, zejména mezi muži, a Michelle Bernardini obdržela okolo 50.000 dopisů od fanoušků.
Michelle Bernardini, 5. 7. 1946

 
Piscine Molitor, Paris

 


Before long, bold young women in bikinis were causing a sensation along the Mediterranean coast. Netrvalo dlouho, a odvážné mladé ženy v bikinách byly příčinou senzace podél pobřeží Středozemního moře. Státy jako Španělsko a Itálie přijaly opatření zakazující bikiny na veřejných plážích, ale později kapitulovaly na měnící se doby, když se bikiny staly pevnou součástí evropských pláží 50. Let. Reard's business soared, and in advertisements he kept the bikini mystique alive by declaring that a two-piece suit wasn't a genuine bikini “unless it could be pulled through a wedding ring.” Réardův byznys jen kvetl a v reklamách prohlašoval, že "dvoudílné plavky nejsou opravdovými bikinami ", pokud nemohou být protaženy přes snubní prsten."

 


Marilyn Monroe ve 40. letech

 
Marilyn Monroe v 60. letech

 


In prudish America, the bikini was successfully resisted until the early 1960s, when a new emphasis on youthful liberation brought the swimsuit en masse to US beaches. Prudérní Amerika bikinám úspěšně vzdorovala až do začátku šedesátých let, kdy nový důraz na svobodu mládí přinesl plavky hromadně na americké pláže. It was immortalized by the pop singer Brian Hyland, who sang “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka-Dot Bikini” in 1960, by the teenage “beach blanket” movies of Annette Funicello and Frankie Avalon, and by the California surfing culture celebrated by rock groups like the Beach Boys. Ty pak byly zvěčněny Brianem Hylandem, který v roce 1960 zpíval "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka-Dot Bikini". Od doby filmů Frankie Avalona a písniček Beach Boys Since then, the popularity of the bikini has only continued to grow.popularita bikin stále roste.


Bikini v 60. letech

 


Tak co, už lezete pod deku, abyste zkusily, zda zrovna vaše plavky prolezou snubním prstenem? Asi nejspíš ne, protože podle zaplněnosti nudistických pláží už jsou bikiny vlastně nudné. Enjoy summer!


 

Žádné komentáře:

Okomentovat